Het is gelukt, ik ben zwanger!

Four Leaf Clover‘Het is gelukt, ik ben zwanger! Het hartje klopt, wat ben ik gelukkig!’ Toen ik vanochtend wakker werd, was dat de eerste zin die ik las. Een van mijn lezeressen berichtte me via Facebook Messenger en ik was direct klaarwakker. Ze heeft me na het lezen van Spuiten & Snikken steeds op de hoogte gehouden van hun zwanger-worden-traject, dat niet zonder slag of stoot is verlopen. Ook bij haar werd het een gevecht en moest ze vele vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan. Maar nu is het dan eindelijk gelukt, er groeit een wonder in haar buik.

Dit verhaal van I. is slechts een greep uit de persoonlijke verhalen en ervaringen die vrouwen met me delen. Ze laten me meeleven en nemen me terug in de tijd van spannende wachtweken en belangrijke doorslaggevende uitslagen van de artsen. Doordat ik Spuiten & Snikken heb geschreven en uitgegeven, ben ik open geweest over een heel verdrietig en intiem onderwerp: vruchtbaarheidsproblemen. Ik had nooit kunnen denken dat ik een band op zou bouwen met al die vrouwen die iedere dag vechten om hun grote droom uit te laten komen.

Positieve tests
In november verscheen mijn boek en sindsdien heb ik al van veel vrouwen een prachtig bericht mogen ontvangen: ze zijn zwanger! Soms na één IVF-poging, soms na wel tien ICSI-behandelingen met misschien wel tientallen terugplaatsingen. Op dit moment vechten nog veel mijn lezeressen, en ook zij zijn druk in de weer met spuiten, poeders, pillen en injectienaalden. Als zwanger worden niet vanzelf gaat ben je bereid om heel ver te gaan, want opgeven is voor jouw gevoel vaak geen optie.

L’espoir fait vivre
Wat ik mee wil geven is dat je altijd je gevoel moet volgen en moet luisteren naar wat je hart je vertelt. Ik heb zelf altijd geprobeerd hoop te houden, maar soms lukt dat gewoonweg niet. Na zoveel tegenslagen zakt de moed je soms in de schoenen en ben je er zeker van dat jij nooit een kindje zult dragen in je buik. Probeer te blijven geloven, zo lang de artsen door willen gaan is er echt hoop. Ik besef echter heel goed dat er ook stellen zijn voor wie dat niet meer geldt, die na heel veel pogingen het hoofdstuk hebben moeten sluiten en waar hoop geen rol meer speelt. Ik denk dan ook dat mijn boek een houvast is voor vrouwen die in een vruchtbaarheidstraject zitten, maar niet voor vrouwen die na lang proberen hebben besloten met z’n tweetjes verder te gaan. In mijn verhaal hadden mijn man Jan en ik het grote geluk om papa en mama te worden van Mila, daardoor besef ik dat het lezen van Spuiten & Snikken te pijnlijk kan zijn als die grote droom niet is uitgekomen.

Lieve lezeressen, weet dat ik iedere dag met jullie mee leef en bid voor een positieve test. En blijf geloven, want er zijn al veel vrouwen in de laatste maanden die na vele pogingen wel zwanger zijn geworden.

 

Leave a reply